70. YIL FAKÜLTE SEMİNERLERİ   İTÜ MADEN FAKÜLTESİ SEMİNER SERİSİ


Programa ulaşmak için tıklayınız.

“Mineral Esaslı Alev Geciktiricilerin Farklı Tür Polimerler Üzerindeki Etkileri” MGA-2022-43752 Kodlu İTÜ Genel Araştırma Projesi

by Tülay Türk | Oca 24, 2023

600x335 (1)


Değişen ekosistem dolayısıyla gün geçtikçe artan yangınlar günümüzde insan yaşamını ve çevremizi etkileyen oldukça önemli bir konu haline gelmektedir. Bu nedenle alev geciktirici malzemeler de gün geçtikçe daha büyük önem arz etmektedir. Dünyada birçok alanda yaygın kullanım alanı bulunan plastiklerin ise neredeyse tamamı hidrokarbon esaslı olup yanma özelliğine sahiptir. Alev geciktirici katkı maddeleri ise yanmayı gerçekleştiren veya arttıran ortam ve koşulları kontrol etme yönünde işlev görürler. Alev geciktiriciler ortamdaki oksijeni yok ederek veya ısıyı absorblayıp su buharı ve/veya karbondioksit açığa çıkarak sıcaklığı düşürmektedir. Alev geciktiriciler temel olarak reaktif bazlı ve katkı bazlı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Katkı bazlı alev geciktiriciler grubunda bulunan halojenli alev geciktiricilerin yanma sırasında ortaya çıkarmış olduğu zararlı gazlardan dolayı tüketimlerinde azalma eğilimleri ile birlikte mineral esaslı alev geciktiricilere olan ilgi artmaktadır. Bu çalışma kapsamında alev geciktirici özelliğine sahip cevherlerin zenginleştirilmesi gerçekleştirildikten sonra çeşitli plastikler üzerinde alev geciktiricilik özelliğinin araştırılması amaçlanmaktadır.

Otomotiv, elektrik ve tekstil gibi birçok uygulama alanında kullanılan alev geciktirici katkılı polimerler kullanıldıkları uygulama alanlarda büyük etkiler yaratmaktadır. Mineral bazlı alev geciktirici katkıların tercih edilme sebebi toksik gazlar açığa çıkarmamasıdır. Bu projede amaç, ülkemizde bulunan huntit ve brusit gibi cevher yataklarının değerlendirilmesi ve alev geciktirici olarak çeşitli plastiklerde (PE ve PP) kullanımının incelenmesidir. Bu kapsamda alev geciktirici ithalatını azaltmak ve yerli kaynaklı alev geciktirici üretimi sağlamak hedeflenmektedir.

Mineral bazlı alev geciktiriciler plastik malzemelerde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. Dolgu malzemeleri çoğunlukla maliyeti azaltmak için kullanılmaktadır fakat dolgu malzemeleri karıştırıldığı malzemenin özelliklerini iyileştirmek veya değiştirmek için kullanılmaktadır. Polimer malzemeler çok yüksek oranda hidrojen, karbon ve oksijen içeren bileşikler olduğundan çok kolay ve hızlı bir şekilde yanarlar. Alev geciktiriciler, aleve veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında tutuşmayan, tutuşsa bile kendi kendine sönebilen malzemelerdir. Mineral esaslı alev geciktiriciler yan etkileri olmayan, çevre dostu ve düşük maliyetli katkı maddeleridir. Yerli bir kaynaklardan alev geciktirici özelliğe sahip cevher zenginleştirmesi yapılarak plastik gibi yaygın kullanım alanı bulunan malzemelere alev geciktirici özelliği kazandırmak ülke ekonomisine katkı sağlarken insanların ve yaşadığımız çevrenin güvenliğini de arttıracaktır. Bu proje kapsamında yapılacak olan Türkiye huntit ve brusit yataklarının fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal ve mineralojik karakterizasyonu İTÜ Maden Fakültesi’nin Cevher Hazırlama Bölümü ve ESAN Eczacıbaşı tarafından gerçekleştirilecektir.


WhatsApp Image 2023-01-17 at 15.33.51WhatsApp Image 2023-01-17 at 15.33.56

İTÜ Maden Fakültesi

maden-anasayfa-hakkimizda

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi 1 Mart 1953 yılında öğretime başlamıştır. Almanya'da eğitim görmüş Türk ve Alman öğretim üyelerinin kurucu olarak görev aldığı İTÜ Maden Fakültesi'nde Aachen, Clausthal, Freibergmadencilik okulları benzeri maden arama, işletme, cevher hazırlama ve metalurjialanları yer almıştır.

Bugün Maden Fakültesi, Maden, Jeoloji, Petrol ve Doğalgaz, Jeofizik ve Cevher Hazırlama Mühendisliği olmak üzere 5 bölüme sahip ülkemizde ilk olma özelliğini sürdüren tek Fakülte’dir. Kuruluşundan bugüne Maden Fakültesi’nden mezun Maden Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri ile Jeofizik Mühendisleri Türkiye’nin her yerinde maden, doğalgaz, petrol ve jeotermal aramalarında ve işletme sahalarında, tünel, köprü, baraj, santral şantiyelerinde mühendis ya da danışman olarak görev yapmaktadırlar. Akademide kalmak isteyen mezunlarımız ise ülkemizin ve dünyanınçeşitli üniversitelerinde çalışmaktadırlar.
abetakreditasyon