Önemli Arkeolojik Sit Alanı, Perinthos-Heraklia'nın Deniz ve Kara Jeofizik Araştırmaları

by Tülay Türk | Oca 24, 2023

WhatsApp Image 2023-01-17 at 16.24.36


Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılarımız Dr. Öğretim Üyesi Caner İmren ve  Araştırma Görevlisi Beril Karadöller, Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi'nde yer alan önemli bir arkeolojik sit alanı olan Perinthos-Heraklia'nın deniz ve kara jeofizik araştırmalarına liderlik ediyor.

Perinthos, Roma Dönemi'nde Antik Trakya başkentinin Propontis (Marmara Denizi) kıyısında yer alan önemli bir metropol ve liman kentidir. Roma imparatorlarının ayrıcalıklı ve gözde şehri olan bölgede tapınaklar, tiyatro, stadyum, bazilika, surlar gibi pek çok görkemli yapı inşa edilmiştir. Başkent, o zamanlar deniz üssünü de barındırıyordu. Bu nedenle kent ve topraklarına odaklanan çalışmaların hem deniz hem de kara alanlarında yapılması gerekmektedir. Tekirdağ Müzesi'nin birkaç parça araştırma kurtarma kazısı dışında antik kentte uzun soluklu bilimsel kazı ve jeofizik araştırmalar yapılmadığı için bu yapıların çoğu toprak altında kalıyor.

Perinthos ören yerindeki çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ve himayesinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Alan Müdürü Prof. Dr. Zeynep Erdem'in öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Alanda yürütülen arkeo-jeofizik projesi İTÜ-Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından da desteklenmiştir (Proje No: 43758). Doktora konusu olan proje; Tez, Yere Nüfuz Eden Radar, Manyetik, Lidar, Sismik, Batimetri vb. jeofizik yöntemleri içerir.

Perinthos kıyılarında SAMUS (SA Underwater Maritime Solutions) firmasının teknik sponsorluğu, Marmaraereğlisi Belediyesinin katkısı, Sahil Güvenlik (TCSG 88) izni, BOTAŞ LNG işbirliği ile geçen yıl 1000 hektardan daha fazla batimetrik veri toplandı. İnsansız Su Üstü Aracı (USV) ile minimum 40 cm derinliğe kadar yapılan ultra sığ ve yüksek çözünürlüklü batimetrik yüzey araştırması ve bu proje sırasında toplanan geniş veri seti, su altı arkeolojik eserlerinin araştırılması için eşsiz bir fırsat sağlamıştır.


WhatsApp Image 2023-01-17 at 16.24.36 (1)WhatsApp Image 2023-01-17 at 16.24.53WhatsApp Image 2023-01-17 at 16.24.36 (2)WhatsApp Image 2023-01-17 at 16.24.36 (3)

İTÜ Maden Fakültesi

maden-anasayfa-hakkimizda

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi 1 Mart 1953 yılında öğretime başlamıştır. Almanya'da eğitim görmüş Türk ve Alman öğretim üyelerinin kurucu olarak görev aldığı İTÜ Maden Fakültesi'nde Aachen, Clausthal, Freibergmadencilik okulları benzeri maden arama, işletme, cevher hazırlama ve metalurjialanları yer almıştır.

Bugün Maden Fakültesi, Maden, Jeoloji, Petrol ve Doğalgaz, Jeofizik ve Cevher Hazırlama Mühendisliği olmak üzere 5 bölüme sahip ülkemizde ilk olma özelliğini sürdüren tek Fakülte’dir. Kuruluşundan bugüne Maden Fakültesi’nden mezun Maden Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri ile Jeofizik Mühendisleri Türkiye’nin her yerinde maden, doğalgaz, petrol ve jeotermal aramalarında ve işletme sahalarında, tünel, köprü, baraj, santral şantiyelerinde mühendis ya da danışman olarak görev yapmaktadırlar. Akademide kalmak isteyen mezunlarımız ise ülkemizin ve dünyanınçeşitli üniversitelerinde çalışmaktadırlar.
abetakreditasyon